SPORT

Daruri pentru greci

Zeii grecilor trăiesc încă! Cum altfel putem explica această calificare a Greciei, demnă de o tragedie antică, cu niște fotbaliști africani în rolul celor învinși în ultima secundă? Soarta ursită nu a putut fi modificată nici măcar de „sindromul Toure” – tăria și ambiția fraților Yaya și Kolo Toure, care s`au încăpățânat să rămână în Brazilia și să lupte pentru fotbal în loc să meargă să`și plângă durerea aparută în urma decesului fratelui lor mai mic.

Printre ultimele echipe europene ajunse la mondial, Grecia a retrăit parcă într`un stil modern cele 12 munci ale lui Hercule, pentru ca în final să se bucure datorită noilor gemeni ai golului, Samaris și Samaras. Accidentările a doi jucători în primele 20 de minute ale meciului, cele 3 bare, care lăsau impresia că toate porțile li s`au închis grecilor, rezultatul nefavorabil la pauză din celalalt meci al grupei – 1-1 între Columbia și Japonia – nu au reușit să oprească Grecia din drumul către optimi.

Cu siguranță că la faza din ultimul minut, când Grecia a dat golul victoriei sale, și lui Piturcă i`a ieșit un zâmbet ștrengăresc. Victoria Greciei atenuează eliminarea României la baraj și justifică oarecum și un eventual eșec repetat în următoarea campanie a naționalei, care începe peste două luni și jumătate, tot cu un meci împotriva Greciei.

N`ar fi corect totuși dacă nu am lega calificarea Greciei și de faza în urma căreia arbitrul a dat un penalty după reguli care par să aibă sens doar în Ecuador. Domnul cu fluier a rămas atât de impresionat de modul neîndemânatic în care Samaras a dat cu piciorul în pământ, încât ivorienilor le va sta în coastă multă vreme momentul care a decis eliminarea lor de la acest mondial.

Nu e un caz excepțional. În 2002 un alt arbitru ecuadorian, faimosul deja Byron Moreno, îmbogățit apoi și cu porecla Bovina, are pe conștiință – sau ar trebui să aibă – executarea Italiei într`un mod realmente grotesc. E drept, peste 4 ani, italienii aveau să devină campioni mondiali, însă ivorienilor nu le arde acum să viseze cai troieni pe pereți.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply