SPORT

Ulița cehă

România se încăpățânează să intre din nou în lumea fotbalului. Să recunoaștem, în ultima vreme nu a fost. Și cum ar putea să`și facă revenirea mai bine dacă nu participând în Champions League. Așa te știe lumea. Apari pe site-uri, unii te văd la rezumate, alții chiar vin pe la aeroporturile din București sau Cluj. În stilul filmelor de acțiune din anii `80, am putea spune: România se întoarce!

S`a tot bătut monedă în ultima săptămână despre duelul dintre România și Cehia, două țări care tind, în sensul bun, către ultimele poziții din clasamentul coeficientilor generatoare a două locuri în Champions League. Românii, prin Astra și Petrolul, le`au dat clasă cehilor în două duble ce pot părea banale, dar care își pot arăta valoarea în timp. Acum s`a bătut moneda, în viitor se va putea emite bancnotă.

Primul semn că te poți lupta cu unii pentru locul lor este să îi învingi în bătăliile directe. Steaua, CFR Cluj, Urziceniul și Oțelul nu ar fi ajuns atât de ușor în istoria recentă a grupelor Ligii dacă într`un anume sezon Dinamo nu o zdrobea pe Everton, Rapid nu o scotea pe Feyenoord, iar Steaua nu avea acea constanță parcă neromânească de rezultate europene care a culminat cu o eliminare a …Rapidului în dubla rămasă în amintirea românilor ca sfertul-uefantastic. A fost înainte de orice contabilitate a punctelor, o demonstrație de revoltă, de nesupunere în fața mai-marilor fotbalului european.

Apoi fotbalul românesc s`a culcat pe o ureche. Câteva zeci de milioane de euro trimise de UEFA în România via Urziceni sau Galați s`au evaporat și nu întâmplător echipele românești au trecut apoi la rolul de figurant în competițiile continentale.

Un nou moment-cheie este acum. Play-off-ul e un lobby unde se adună multă lume. După această întâlnire, unii își vor vedea de campionatele lor, iar alții vor începe să adune. Puncte, imagine, sponsori. În definitiv, bani. Și ceva bonus de încredere pentru viitor. Steaua, Astra și Petrolul au ocazia să amâne acest viitor sau să să înceapă să trăiască. Acum.

Din tabloul acesta lipsește CFR Cluj. Ajunsă în Europa League pentru că Dinamo și Vaslui au rămas corigente la economie, CFR s`a împotmolit înaintea play-off-ului. Dar ardelenilor nu le pasă. Au ajuns ei direct în grupele Champions League exact când masa era gata pregătită, iar golurile lui Culio de la Roma au venit ca și cum totul era perfect nornal. Iar normalitatea se construiește.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply