Ce dureros! Simona Halep n-a reusit sa schimbe geografia. Australia chiar e departe. Acolo e vara, arsita, iar aici e iarna si frig. Singurul lucru care ne mai leaga e infrangerea Simonei Halep din finala cu Wozniacki.
Halep a pierdut a treia finala de Grand Slam in momentul cand trofeul a fost cel mai aproape. In momentul in care Halep a aratat mai campioana ca niciodata. Pana acum tenisul nu a cunoscut o Halep atat de cerebrala, atat de calculata in momentele decisive. Dar cum poti sa castigi un meci de 3 ore cand trupul spune nu? De mii de ani, oamenii stiu ca pentru a fi campion iti trebuie minte sanatoasa in corp sanatos. Din pacate, la Australian Open corpul a tradat-o.
Propriul ei trup a pierdut finala. A tinut-o in joc de glezne pe durata intregului turneu si i-a dat lovitura decisiva cand conta mai mult, iar durerea de la picioare s-a mutat si in suflet. In sufletul ei si in sufletele romanilor.
De data asta am vazut insa ca Simona a luptat pentru doua tari. In afara de romani, alaturi de ea au mai fost si gazdele. Australienii lui Cahill. Cahill al ei. Astazi si ei ar fi pretins dividende dintr-o victorie a romancei.
Un curcubeu de mii de kilometri leaga tristetea lui Halep de la Melbourne de tristetea romanilor adunati in case, in baruri, in mall-uri, sperand intr-o zi buna care sa se cunoasca de dimineata. Lacrimile romanilor au avut ca ambasador lacrimile lui Stere Halep, tatal ei, omul care si-a aratat emotiile in fata tuturor.
„Oh, Caroline!”, muzica trista pe care urechile noastre interioare o aud, suna bine doar pentru fostul sponspor al Simonei. O victorie a Simonei ar fi contat si pentru asta, asa insa transferul lui Wozniacki pe primul loc doare dublu.
Daca la alte finale de Grand Slam pierdute, mai era loc de o urma de bucurie acum nu mai e cazul. S-a vazut si pe chipul lui Halep cand Wozniacki radia de fericire. Halep a pierdut chiar tot. Trofeul, locul 1 in lume si sansa de a intra in galeria marilor campioni din tenis. Parca si trofeul finalistei de la Australian Open transmite mesajul insuccesului. O tava goala. Organizatorii australieni vor sa se inteleaga clar cine e campionul la Melbourne si cine merge acasa cu mana goala. Deocamdata.
14 Comments
nu sunt nici trist, nici bucuros. a mai pierdut o finala. acum , poate da mana cu dinara safina, care a fost si ea nr.1 tot cu 3 finale de GS pierdute. orice s-ar spune, specific:
-halep a jucat tot turneul accidentata. daneza-sanatoasa, tun.
-asta nu diminueaza meritul blondei.
-halep a pierdut finala la 4-3 in setul final. daca isi castiga serviciul, ar fi avut 5-3 si un ascendent psihic de netrecut. dar…
-nu conteaza cum a pierdut halep cele 3 finale de GS. nu conteaza cum le-a jucat.
-ca ne place ori nu, conteaza ca:pe soclurile trofeelor de GS stau scrise numele campionilor, nu al invinsilor ! aici e eterna diferenta!
ps:
-execrabil comportamentul si gestul urat al nemtilor de la adidas, la adresa simonei, dupa finala.
aici se vede ce de cacat sunt astia! nici o flegma nu merita!
-acele tavi goale sunt de fapt esenta spiritului bolnav anglo-saxon: daca pierzi ,pleci doar cu o farfurie draguta si goala.
daca castigi, „the winner takes it all” !
Un comentariu remarcabil, @adrian. Doar ca acum sa fim mai toleranti cu ea, sufera destul. Sa nu fie spusa cu rautate comparatia cu Dinara Safina. Momentul de la 4-3 a fost decisiv, asta este si parerea mea.
N-as zice ca pleaca acasa chiar cu mana goala…experienta celor 3 finale de GS, poate fi decisiva in posibilele viitoare turnee, apoi dpdv financiar a castigat in doua saptamani cat nu castiga multi intr-o viata…. am uitat de farfurie…
Nu pelaca cu mana goala. A castigat extrem de mult. Trofeul insa conta atat de mult. Si lipseste. Altfel, e un mare castig experienta Australian Open.
Nu sunt deloc de acord cu mesajul semidepresiv degajat din articol.Un astfel de mesaj nu este realist, nu este in concordanta cu ceeace s-a intamplat ,cu evolutia Simonei la AO in general si nici cu ce s-a intamplat in finala. Pentru orice persoana cat de cat avizata si care urmareste constant evolutiile Simonei a putut constata la acest turneu (dar si la cel precedent de la Shenzhen) un progres substantial (deci imbucurator !) pe plan tehnico-tactic si mental fata de evolutiile de anul trecut. .Simona are toate motivele sa fie mai degraba bucuroasa de performanta de a fi finalista pentru prima oara pe hard la un turneu de Grand Slam ca si pentru evolutia ei f.buna in finala(mult mai buna decat cea de la Roland Garros) , in ciuda problemelor fizice.Reactia tatalui ei Stere inediat dupa meci a fost tonica si optimista avand toate motivele sa spere la performante bune in continuarea sezonului unde urmeaza Inca 3 (!) turnee de Grand Slam. Sportul si viata sunt concursuri de cursa lunga si cel mai important lucru este nu ce ai facut ci ceeace vei face in continuare, dar mai important decat orice este sa te bucuri de respectul oamenilor, iar Simona a confirmat inca odata la acest mare turneu ca se bucura de un respect urias ca om si ca sportiv atat din partea legendelor tenisului ,cum sunt Evert,
Navratilova, Wilander, cat si din partea tuturor iubitorilor tenisului. Simona este un om si in sportiv exemplar si este o mare bucurie sa-i fim contemporani si conationali.
Nu ești de acord, dar spui cam aceleași lucruri ca mine. Îmbrăcate pe alocuri altfel.?
E OK, doar sa ai grijă să nu te certi din greșeală cu apropiații tăi crezând ca ei spun altceva decât spun.
Apreciez admirația ta sinceră pentru Simona Halep.
Spunem”cam”aceleasi lucruri dar”altfel”.
😉
Acel „altfel”este esentialul, este jumatatea plina sau jumatatea goala a paharului.Numai ca dv cu expresiile”corp nesanatos „,”ce dureros”,”singurul lucru… e infrangerea „,”Halep a pierdut „,”din pacate”,,”corpul a tradat-o”,”a pierdut finala”,”durerea… s-a mutat in suflet „, „tristetea romanilor „,”lacrimile romanilor”,”lacrimile lui Stere „,”muzica trista „,”doare dublu „,”finale… pierdute „,”acum nu mai e cazul..de bucurie”,”Halep a pierdut chiar tot „,”transmite mesajul insuccesului”,”o tava goala „,”merge acasa cu mana goala”.
„Paharul ” Simonei dupa atata jale, durere si lacrimi pare mai gol decat tava primita ca trofeu ???
Asta dacă vrei să scoți în evidență doar partea goală a paharului, ceea ce nu mi’am propus eu. Nu știu de ce duci analiza și discuția în zona asta.
Eu am vrut să evidențiez evoluția mentală a Simonei.
„Halep a aratat mai campioana ca niciodata. Pana acum tenisul nu a cunoscut o Halep atat de cerebrala, atat de calculata in momentele decisive”.
Pe de altă parte, trebuie să facem diferența între victorie și infrangere.
O adunatrura de destepti. In tara asta toti ne pricepem la comentat(de pe margine-evident-e mai usor). Nr 1 mondial si vorbim despre corp nesanatos???. Chiar si la figurat vorbind(domnule antopolog) mi se pare o tampenie iesita din comun!
E părerea mea – și a multora, printre care și a Simonei Halep – că finala a pierdut’o din cauza fizicului slăbit.
Dacă nuanța „mens sana in corpore sano” e prea grea existe și variante mai simple:
– Ana are mere;
– Simona are mingi;
– Soarele răsare dimineața.
Oricine o poate lua pas cu pas.
Poate ca nu v-ati propus, dar asa reiese datorita abundentei expresiilor negative pe „unitatea de scriitura” ?
Mesajul meciului de azI este in opinia mea unul eminamente pozitiv :
„Simona a pierdut ? Nu, ea a castigat azi mentalul unei campioane „
Si Simona,ca om exemplar si sportiv de top, a recunoscut ca Wozniacki a fost astazi mai buna. Asa cum a declarat si dupa finala de la Roland Garros nu a fost suficient de pregatita. Schimbarile tehnico-tactice facute in ultima vreme sunt de data prea recenta pentru a fi asimilate pe deplin. Stilul de joc al unui campion se formeaza in ani de zile de antrenamente si meciuri oficiale. Ceeace a impiedicat azi victoria Simonei au fost (in opinia mea) nu carentele fizice doar Cateva Greseli Nefortate, si Cateva Servicii Sanatoase care nu au intrat si care ele fac diferenta intre victorie si infrangere in jocurile la nivel inalt.Dpdv mental Simona este deja campioana dar nu si dpdv tehnic. Aici mai are Inca mult de lucru.