Parerea mea, www.sport.ro

Meserii murdare – antrenorul

Ar fi banal să vorbim acum despre CFR campioană, avem lucruri mai importante. Departe la absorbit fonduri și calificări europene, România prezintă, prin eterna și fascinanta ei Ligă Întâi, fotbalul nou. Și, logic, dispare omul vechi. Dispare antrenorul.


Chiar înainte de aplicația care va înlocui antrenorul și factorul uman, fotbalul nostru a reușit să extirpe poziția care era cândva cea mai importantă din fotbal. Dar pentru că la lucruri importante nu poți renunța, e-fotbalul de la noi a făcut-o în doi pași. Primul a fost să transformi meseria de antrenor în om de nimic. Misiune grea, nu o poate oricine, dar s-au unit mai mulți pentru această cauză nobilă prin care Dan Petrescu, Dică, Teja sau Iordănescu să poată fi acuzați de furt de identitate.

Am trăit un final de campionat tragic. Noi, ca noi, dar vechii antrenori cred că au și plâns. Zilele astea Teja și Papură au răspuns cu o inconștiență aproape conștientă când au fost întrebați de viitorii jucători pe care i-ar transfera FCSB, respectiv Craiova. Nu le pasă. A ajuns chiar motiv de fudulie să arăți că ești inutil.


La Teja e greu oricum. El e într-unul din primele laboratoare unde s-a testat viața fără inimă și echipa fără antrenor. Până la Dică și Teja, au fost desființați Hagi, Zenga sau Protasov, nume atât de mari încât orice umilințe s-au mai trăit pe banca Stelei devenită FCSB nu te mai impresionează.


Teja se va mândri la un moment dat printr-un limbaj de lemn înțeles doar la școlile de politicieni că are nu știu ce merite în mărunta sa epocă FCSB și se va bucura o vreme că, vorba aia, și-a făcut CV.

Să cauți antrenor în Papură sau nod în papură a devenit același lucru. Din respect pentru tastatură, voi folosi cât mai puține taste când e vorba de Papură. Nu poți să batjocorești meseria de antrenor în așa hal, încât să declari zâmbind tâmp că nu te uiți la semifinale de Champions League pentru că te fură somnul și că preferi meciurile de snooker unui derby CFR – FCSB. Dar iată că și Craiova s-a raliat la sensul țării, care de ceva vreme caută prim-miniștri doar ca orice vorbă să pară banc. Tot ce îi mai rămâne lui Papură e bila neagră de la snooker. Scuze tastaturii dacă m-am lungit.

Ceilalți demolatori de antrenori nu trebuie să simtă geloși, fiecare a făcut ce a putut.
Dinamo l-a readus pe Rednic într-un sezon în care Bratu și Niculescu au existat doar ca să susțină acest articol. Rednic e același om, gonit acum 3 sezoane pentru că… Pentru că… În fine, trebuie să fi fost un motiv. Așa cum un motiv trebuie să fi fost și în mintea lui Niculae când l-a dat afară pe Măldărășanu de la Astra, deși era neînvins și debutase cu o victorie împotriva lui FCSB.

Dar ce debut mai bun poți să ai decât victoria în Supercupa României, ca Edi Iordănescu la CFR și totuși să fii aruncat ca un bon fiscal la coșul de gunoi înainte să ieși dintr-un magazin?! Uite că am ajuns și la campioană. Campioana cui? Iordănescu, Conceicao, atotînvingătorul Minteuan sau Petrescu? Dacă am încerca să găsim antrenorul cu cel mai mare merit ne-ar certa Deac. Cel mai bine plătit fotbalist din România ne-a spus cu subiect și predicat în acest sezon că CFR nu are nevoie de antrenor, se descurcă jucătorii și singuri. Probabil doar soarta a făcut ca Dan Petrescu să-i ia banderola lui Deac imediat ce a revenit la Cluj. Că la CFR nu te joci, antrenorul e antrenor!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply fanSimona mai 13, 2019 at 1:56 pm

  Da,interesant…cu anumite observatii.

  Inainte de disparitia „omului vechi”(antrenorul) a dispărut mai întâi fotbalul „vechi” ,adică o sumedenie de echipe cu „pedigree” în Liga 1 : Progresul Bucuresti(FC National) ,Sportul Studentesc,Rapid București, Farul Constanta, FC Bacău, Petrolul Ploiești, FC Brașov, ASA Tg Mureș, Poli Timișoara, Otelul Galati, Unirea Urziceni,Ceahlaul Piatra Neamt, Gloria Bistrita,U Cluj, UTA Arad,FC Argeș,FC Vaslui.(poate am uitat unele) .
  A dispărut de asemenea ca prin minune și „minunea” fotbalului românesc , echipa „veche” câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni -echipa Steaua. Aproape a dispărut și o alta echipa „veche” faimoasa : Dinamo București. Sa nu uitam ca disparuse și „vechea” U Craiova și numai prin curajul și determinarea nebuneasca a Olgutei Vasilescu a fost reinfiintat fotbalul de performanta la Craiova (poate si pentru asta a fost ea incatusata, ca sa se învete minte sa nu mai facă prostii !) .Inainte însă de a dispărea acest fotbal „vechi” au fost băgati la zdup și toti finantatorii fotbalului „vechi” ca se invete si ei minte și să nu mai finanteze ca prostii fotbalul „vechi”.Nu în ultimul rând a fost rezolvat (sa se învete minte și el să nu se mai amestece cu oamenii „noi” de la FRF !) ,un fost „vechi” fotbalist , un „vechi” jucător al echpei nationale și „vechi”capitan al echipei echipei FC Barcelona.Intr-un asemenea peisaj încântător de oameni noi și echipe noi ce mai contează încă unii (cică antrenori !) care trebuie și ei schimbati cat mai des ca să avem mereu numai oameni „noi-nouti” fără conceptii învechite. .Avem în acest moment o Liga de fotbal „nou-nouta” ,cu echipe noi fără punctele „vechi” în clasamentul UEFA care mai mult incurcau afirmarea fotbalului „nou” european din Lichtenstein, Gibraltar și Malta. Toti cei care au pus umărul (în mod activ sau prin pasivitatea lor ) la demolarea fotbalului ‘vechi” trebuie sa fie multumiti. Avem acum un fotbal într-adevăr nou-nout ,absolut minunat !

 • Reply fanSimona mai 13, 2019 at 2:06 pm

  Da,interesant…cu anumite observatii.

  Inainte de disparitia „omului vechi”(antrenorul) a dispărut mai întâi fotbalul „vechi” ,adică o sumedenie de echipe cu „pedigree” în Liga 1 : Progresul Bucuresti(FC National) ,Sportul Studentesc,Rapid București, Farul Constanta, FC Bacău, Petrolul Ploiești, FC Brașov, ASA Tg Mureș, Poli Timișoara, Otelul Galati, Unirea Urziceni,Ceahlaul Piatra Neamt, Gloria Bistrita,U Cluj, UTA Arad,FC Argeș,FC Vaslui.(poate am uitat unele) .
  A dispărut de asemenea ca prin minune și „minunea” fotbalului românesc , echipa „veche” câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni -echipa Steaua. Aproape a dispărut și o alta echipa „veche” faimoasa : Dinamo București. Sa nu uitam ca disparuse și „vechea” U Craiova și numai prin curajul și determinarea nebuneasca a Olgutei Vasilescu a fost reinfiintat fotbalul de performanta la Craiova (poate si pentru asta a fost ea incatusata, ca sa se învete minte sa nu mai facă prostii !) .Inainte însă de a dispărea acest fotbal „vechi” au fost băgati la zdup și toti finantatorii fotbalului „vechi” ca se invete si ei minte și să nu mai finanteze ca prostii fotbalul „vechi”.Nu în ultimul rând a fost rezolvat (sa se învete minte și el să nu se mai amestece cu oamenii „noi” de la FRF !) ,un fost „vechi” fotbalist , un „vechi” jucător al echpei nationale și „vechi”capitan al echipei echipei FC Barcelona.Intr-un asemenea peisaj încântător de oameni noi și echipe noi ce mai contează încă unii (cică antrenori !) care trebuie și ei schimbati cat mai des ca să avem mereu numai oameni „noi-nouti” fără conceptii învechite. .Avem în acest moment o Liga de fotbal „nou-nouta” ,cu echipe noi fără punctele „vechi” în clasamentul UEFA care mai mult incurcau afirmarea fotbalului „nou” european din Lichtenstein, Gibraltar și Malta. Toti cei care au pus umărul (în mod activ sau prin pasivitatea lor ) la demolarea fotbalului ‘vechi” trebuie sa fie multumiti. Avem acum un fotbal într-adevăr nou-nout , absolut minunat !E splendid fotbalul nou !

 • Reply fanSimona mai 13, 2019 at 2:39 pm

  PS
  O mica rectificare : da, a dispărut „vechea” echipa Steaua, dar în schimb a apărut în locul ei o „noua” echipa FCSB fără „vechiul” palmares răsuflat , fără sigla „veche” și fără suporteri ,dar cu un patron nebun pentru fotbal care se incapataneaza nebunește sa finanteze fotbalul românesc, o îndeletnicire și ea prea „veche” pe aceste meleaguri.El viseaza în continuare să readucă echipa în UCL și să facă milioane adică să aducă în Ro milioane pe seama echipelor din Vest. Ce greșeală fatală , nimic nu a învătat acolo unde a fost trimis ,la reeducare! Când avem transmisii TV asa frumoase cu FC Barcelona, cu Juventus ,cu Ajax, cu Liverpool la ce mai trebuie români în UCL ? Nici Hagi nu intelege nimic și o tine langa sa fie primite toate campioanele nationale în grupele Ligii Campionilor(de ce se mai cheamă așa?) .Asa e dacă „vechiului” Hagi nu i s-a dat o lectie cum trebuie sa fie mersul în „noul” fotbal românesc .

 • Reply fanSimona mai 16, 2019 at 6:57 am

  Ca o concluzie la constatarea dura si exacta a omului de fotbal adevărat Mircea Rednic („campionatul românesc este o pacaleala”) opinia mea este ca Liga Profesionistă se afla în „moarte clinica” și trebuie decuplata de la „aparatele” financiare și administrative actuale care o mentin chipurile în viata fără nicio șansă de a produce un fotbal autentic care sa atragă spectatori pe stadioane și care să producă performante satisfăcătoare pe plan international.Poate ca trecerea la o competitie interna de semiamatori ar scădea costurile intretinerii echipelor și ar crea o motivatie suplimentară jucătorilor. Actualmente majoritatea echipelor nu pot asigura plata la timona salariilor jucătorilor și de aici o nemultumire și o lipsă de motivare. Dacă jucătorii ar avea surse alternative de existenta și ar practica sportul mai mult de placere poate ca situatia s-ar imbunatati.Solutia ieșirii din aceasta decădere totala a fenomenului fotbalistic nu poate fi găsită decât de oamenii cei mai experimentati : Mircea Lucescu, Gica Hagi, Gică Popescu ,Ladislau Boloni și alti oameni de fotbal cu vechi state de serviciu. În halul ăsta nu se mai poate continua.

 • Leave a Reply