www.sport.ro

România, trezește-te!

„Desteapta-te, romane!” Aseara s-a auzit mai mult ca niciodata pe stadioanele Europa League un rasunet de revolta din partea fotbalului romanesc.

Steaua si Astra au jucat perfect rolul nebunului care refuza sa ia somniferele. Dar si al savantului care are mereu o solutie. In care crede doar el.

La fel ca in toata istoria acestei natiuni, Steaua si Astra au reactionat doar cand le-a ajuns cutitul la os. Cand nu se mai putea, cand orice in afara victoriei aducea inevitabilul sfarsit. Moartea fotbalistica. Poate nu intamplator, cei pe care i-au biruit romanii aseara au fost turcii si austriecii, sub picioarele carora au patimit vreme de secole.

Nici vorba de vreun inecat la mal! Si Steaua, dar si Astra erau trimise, fiecare cu cate un gol, in subsolul Europa League. Unde urmau sa fie inundate. Independent unii de altii, au spart insa toate codurile. Inca nu realizam cat de bine a spus-o Budescu: “Daca nu luam gol, cred ca nici noi nu am fi dat”. Asa a intervenit geniul lui Sumudica si tenacitatea lui Reghecampf. Doi incapatanati, doi laudarosi, care acum chiar au cu ce se lauda.

Steaua a mutat prima. Turcii n-au mai venit cata frunza si iarba, ca pe vremuri, insa au pastrat raportul supranumeric traditional la buget. Si cui i-a pasat?! Impotenta la nivel de atacanti, Steaua a fost salvata de fundasi. Cei din spate, Tamas si Momcilovic, au ajuns cei dintai. Si cum fotbalul fara minge si fara brazilieni nu are sens, a trebuit sa existe si Boldrin. A inceput sezonul la Astra, dar si-a recalibrat loviturile libere pentru Steaua. Transformarea astrelor in stele e tendinta care prinde tot mai mult. Indiferent daca e colectia toamna-iarna sau primavara-vara.

Chiar si asa, Astrei i-a mai ramas oameni. Iar de langa Budescu, Alibec si Teixeira a aparut si acest Florea. Cel care a inflorit imediat dupa ce Padurea Verde a austriecilor (asa se traduce numele eliminatului Grunwald) a disparut. A fost si acel meci, o data la nu stiu cati ani, cand o echipa din Romania primeste o mana de ajutor decisiva de la un arbitru. Nu oricand, ci intr-un moment cheie, care poate aduce performanta, bani si trezirea insasi.

Astra si Steaua sunt acum la mana lor, dar niciuna nu e calificata. Nu ajunge doar desteptarea din somn, mai trebuie sa se destepte si la cap. Si nu trebuie sa le mai spuna nimeni ca se poate. E de ajuns sa-si aminteasca doar ca ei au putut. Ca pot.

 

 

N.B. Articol apărut pe 25 noiembrie 2016 pe www.sport.ro după seara în care Steaua și Astra au câștigat în Europa League și au păstrat șanse mari de calificare în 16-imile Europa League.

http://www.sport.ro/opinii/bogdan-hofbauer-dupa-seara-magica-din-europa-league-pentru-astra-si-steaua-destepata-te-romane.html

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply