www.sport.ro

De ce Bute?

Am vrut să pun întrebarea „Unde e Bute?” Adică unde e el acum. Dar schimb. Unde a fost Bute până acum? Sau: cine e Bute? Bute e victima unui sistem.

Să facem ca pe timpuri, fără CD. Derulăm caseta înapoi. Bute e băiatul drăguț care s’a făcut remarcat pentru că era la aceeași categorie cu Dorel Simion, l’a bătut pe Simion, dar arbitrii au dat victorie pentru Simion. ’99 spre 2000. Televizat. Simion s’a calificat în felul ăsta la Jocurile Olimpice. Bute s’a enervat și s’a apucat de box. Profesionist.

Până aici – totul bine. Bute a făcut totul bine. Caracter. Mușchi. Băiat deștept. N’a luat’o chiar de capul lui. A mers pe un teren bătătorit. A urmat calea lui Doroftei, același club din Canada ca să ajungă campion mondial.

Acolo n’a mai ținut de el. Canadienii erau profesioniști. Fabricau boxeri. Erai, nu erai, te făceau ei să devii. Bute și’a luat mănușile și a început să care pumni. Oricui. Se bătea cu oricine intra în ring cu el. Cunoștea fiecare colțișor de sală la Centre Bell, în Montreal. Bute a început, de fapt, să piardă când își câștiga prea ușor luptele de după debutul la profesioniști.

Cariera unui boxer profesionist începe cu o serie de adversari mai slabi, pentru palmares. La Bute, problema a fost că a ajuns să se bată doar cu boxeri slabi. Aici Bute a părăsit drumul lui Doroftei. Doroftei n’a stat cuminte. A vrut să se bată cu boxerii puternici ai timpului la categoria sa. A renunțat la culcușul sigur și a plecat în America. A și bătut, a și fost bătut. Dar nu a fugit niciodată. A rămas boxer pentru totdeauna.

Nu spun că Bute și’a ales el adversarii aceia slabi. Bute a avut prea multă încredere în cei care se ocupau de el. Și nu a avut inteligența să’și dea seama că, de la un anumit moment dat, lucrurile nu mai mergeau în favoarea sa. Supra-protejat, Bute n’a știut niciodată cât poate. Și când chiar a fost nevoie să boxeze cu adevărat și’a dat seama că nu poate prea mult. Sau nu mai poate.

Bute a ajuns în lumea lui Froch prea târziu. O înfrângere mai timpurie cu Froch, Ward sau Kessler l’ar fi putut întări. E greu când ești cel mai tare într’o clasă de fete și trebuie să ieși pe culoar față’n față cu băieții care scuipă și vorbesc urât.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply petre februarie 26, 2017 at 9:18 am

  corect!

 • Reply 7s februarie 26, 2017 at 11:26 am

  ce bulangiu esti !

 • Reply Ionu februarie 26, 2017 at 12:27 pm

  Bine spus!! Cand au ajuns sa te bata si anonimii pe care pe vremuri ii bateai e cazul sa tragi pe dreapta. Intr-un fel cred ca e mai bine ca a pierdut aceste meci, desi intr-un mod urat, decat sa ajunga in ring cu Stevenson, unde probabil nu ar fi rezistat mai mult de 2 minute. Pacat de el ca nu a avut demintatea sa se retraga la timp si a continuat sa se umileasca singur.

  • Reply Bogdan Hofbauer februarie 26, 2017 at 2:13 pm

   Eu nu ma refer neapărat la ideea că trebuia să se retragă mai repede. Ci mai mult că trebuia să intre mai repede în luptele adevărate! L’ar fi ajutat să știe pe unde e cu adevărat.

 • Reply Mihai februarie 26, 2017 at 2:08 pm

  Din pacate perfect adevarat insa trebuie sa fim constienti ca fiecare alege ce este mai bine pentru el.Sportul inseamna sacrificii si daca nu profiti cand este momentul pentru a-ti asigura o liniste financiara ,peste ani ajungi sa regreti.Din acest punct de vedere,financiar,canadienii l-au manageriat foarte bine.Una peste alta Bute ramane un boxer bun ,supraevaluat dar care totusi si-a fructificat din plin cariera.

  • Reply Bogdan Hofbauer februarie 26, 2017 at 2:16 pm

   Ca om, Bute a ales să îi fie bine lui și familiei lui. S’a gândit la viitorul său personal. Nu e de criticat pentru asta. Dar ca boxer, a existat prea puțin. Nici măcar nu știm ce putea ajunge

 • Reply agentul0007 februarie 26, 2017 at 2:12 pm

  Eu cred ca si el stia cu ce adversar lupta si a mers asa ca ii era bine si lui ,dar a venit timpul când numai putea juca doar cu cei slabi si acolo a pierdut categoric .cred ca in situatia asta este si Simona Halep a castigat puncte pe la turnee slabe a urcat pana pe 1,2 iar acum trebuie sa joace cu cele de valoare si cam pierde .

  • Reply Bogdan Hofbauer februarie 26, 2017 at 2:17 pm

   Bună comparație. Halep riscă și ea să pățească la fel ca Bute. Dar știi ceva? Măcar Halep a făcut bani mult mai mulți. Și nici nu a luat pumni în cap.

 • Reply Doru februarie 26, 2017 at 4:37 pm

  Ascensiunea lui Bute i se datorează exclusiv clubului canadian precum și antrenorului Larouche. Ei l-au manageriat într-un mod profesionist, antrenandu-se profesionist, alegandu-i cu atenție adversarii astfel încât sa ajungă campion mondial și sa rămână vreme de aproape 5 ani campion mondial. Nu sunt de acord cu opinia conform căreia trebuia sa aibă adversari mai tari precum Froch sau Ward mai devreme. Boxul este sportul în care un eșec usturător poate sa distrugă sportivul. Te distruge psihic.Ceea ce s-a și dovedit. După eșecul în fata lui Froch, Bute s-a pierdut. De fapt căderea lui Bute vine după primul meci cu Andrada. Acolo era sa fie făcut KO. Atunci s-au văzut limitele lui Bute. S-a dovedit ca este un slab incasator. Nu poți fi un mare boxer dacă nu poți sa și încasezi. De atunci Bute a început sa aibă un box foarte prudent, temător, nu mai arunca pumni cu dezinvoltura pe care ii arunca înainte de meciul cu Andrada. Este numai meritul clubului și a antrenorului ca a reușit să-l mențină atata timp campion mondial. Pana a venit meciul cu Froch. Acolo s-au văzut limitele lui Bute. Atâta putea. Antrenorul Larouche și-a dat seama ca nu mai poate face nimic cu Bute. Căzuse psihic. Și s-au despărțit amiabil.Asta este adevărul.

 • Reply Radu februarie 26, 2017 at 8:08 pm

  Nu trebuie sa cadem in extreme. Intr`adevar, Bute nu a avut adversari top class in perioada in care isi apara titlul mondial si e cert ca a fost protejat de Interbox. Insa nu au fost nici soferi de camion asa cum incepe sa se induca ideea acum. Erau challengeri obligatorii, majoritatea erau boxeri buni – multi dintre ei au facut meciuri bune cu gigantii categoriei si / sau aveau victorii importante in cariera. Miranda, Bika, Johnson, Andrade sau Magee nu erau chiar neica nimeni.

  Cred ca problema e mai complicata decat ai expus`o tu. Pana la urma, anul trecut s`a batut cu doi campioni, Jack si DeGale. Cei doi nu sunt chiar din clasa Froch / Ward / Kessler, dar nici departe nu sunt. E adevarat ca a pierdut ambele lupte (chiar daca s`a dat egal cu Jack), dar a aratat foarte bine, mai ales cu DeGale.

  Eu cred ca meciul cu Alvarez, luat individual, nu a fost asa grav, a fost un accident. Bute domina lupta, arata bine, era in grafic. Pus in context, capata insa alte proportii.

 • Reply vio februarie 27, 2017 at 10:17 am

  Bute nu este un bun incasator, deci nu are o valenta importanta din lumea boxului. Cat timp a fost pe val, el a compensat aceasta lipsa cu o tehnica foarte buna si o conditie fizica care cu trecrea anilor, cu venirea banilor, l-a cam parasit. Parerea mea este ca daca avea adversari tari de la inceput nu mai ajungea campion mondial.

 • Leave a Reply