Azi toți românii țin cu Bianca Andreescu, nu-i așa? Nu iau în râs, chiar admir. E o calitate pe care o are țara asta, aceea de a găsi mereu alte și tot alte suflete cu care să rezonezi și să îți ofere ocazia să trăiești sentimente adverse.
Bianca Andreescu… hai să avem decența să nu pretindem că ne știm atât de bine cu ea, încât să îi spunem „doar Bianca”, așa cum ne tragem de șireturi cu „Simona”, „Irina” sau prea brusc intrata în viața noastră de suporteri de tenis, „Micky”…
Bianca Andreescu, începeam să spun, este un caz atipic pentru toate jucătoarele românce. (Mă ambiționez să îi zic româncă, în cazul ăsta fiecare face cum vrea). Bang, direct un milion de euro!
Am mai văzut noi jucători de tenis din România care au rupt locul prin „Les Petits As” sau Grand Salam-uri de juniori, dar trecerea la profesioniști a fost prea dură ca să ne facă să ne mai amintim sau să mai vorbim de ei. Dar Bianca Andreescu este jucătorul de tenis care poate să se retragă deja. Suma de 1.340.860 de dolari câștigată la Indian Wells, primul ei turneu din tenis, ne obligă sa o tratăm separat.
Bianca Andreescu s-a născut direct mare. Ea și-a desenat drumul spre acest trofeu cu victorii împotriva lui Kerber, Muguruza (6-0, 6-1) sau Svitolina, dar a le-a învins tot în acest an (are 18) pe Wozniacki și pe Venus Williams, anunțând că ea nu se joacă, păpușile și mofturile sunt de mult înghesuite în sacii aruncați din casă.
Bianca nu seamănă cu ceilalți mici ași pentru că ea a ars etapele speranțelor clasice din tenis, ea nu e din „Marile speranțe”, este din „Odiseea” lui Homer. Nu promite, ci își face singură dreptate. Își vede matur de drumul ei – cam prea agitat – fără să caute și fără să dea explicații. Învingătoare, dar cu lacrimi în ochi la final.
Da, e vorba și de lacrimi. Bianca – ups, i-am zis doar Bianca – în lacrimi la final de finală, ne-a spus românește: „Mulțumesc că sunteți cu mine și vă iubesc!” Ea cu lacrimile ei, noi cu ale noastre. Da, ne iubești, Bianca, cumva și noi pe tine, dar chiar ai simțit până în noaptea asta (bine, la tine era ziua) că suntem cu tine?
Sincer, noi nu prea am fost cu tine, te-am descoperit târziu, te-am adoptat repede și te placem pentru că ești tu atât de dragă. Mai nou ești și atât de bună și nouă ne place succesul, nevoie mare! Dar tu ai fost singurică, cam mereu pe drumuri, o româncă născută în Canada, revenită în România și plecată din nou în Canada tocmai pentru că România nu a fost chiar alături de tine pe cum bunul tău simț sugerează.
Dar bunul-simț ne lovește, ne face să ne descoperim și noi pe noi, ne face chiar să începem să te iubim, surprinși că nu ne-ai certat niciodată și nu ne-ai reproșat nimic nicicând.
Știi, acum un an, când ai venit în România, ca adversar în Fed Cup, la Cluj, erai pe 178 în lume, te-a bătut Begu în meciul care a însemnat înfrângerea Canadei. Noi, dacă reușim să fim sinceri până la capăt, nu prea ne-am speriat de tine. Ba unii chiar ne-am grăbit să zicem că ești cam plinuță și nu-știu-ce, că nouă ne e bine așa, să îți fie bine și tie pe unde ești și cam atât.
Azi, când te-ai încoronat regină la Indian Wells, acolo unde ți-ai început drumul cu o victorie cu Irina Begu, ți-ai alfat și adversarul de la Miami, tot Irina Begu. Ea chinuită de înfrângeri, cu puține victorii, tu cocoțată pe locul 24 în lume, campioană, fericită, românca noastră din Canada.
4 Comments
macar unul dintre ,,reporterii,, sportivi fiti mai inteligenti si nu mai scrieti aberatii de ,,bani castigati,, fara a lua in calcul si impozitele care pot ajunge la 40-poate chiar 60 % din suma(in functie de tara normal)! Cand vad ca scrie ca halep a castigat x bani iar ea de fapt dupa cheltuieli si impozite ramane cu jumatate 100%
Consideră că mi-am pus mintea și că m-am minunat de ceea ce ai scris. Bravo!
Spre deosebire de cei preocupati de banii pe care îi încasează jucătorii de tenis ca și cum ar avea dividende, pe mine ma interesează exclusiv jocul și spectacolul sportiv.Din acest punct de vedere meciurile Biancăi cu Svitolina și Kerber m-au satisfăcut la superlativ și le-as numi „jocuri de poveste „.Ca unul care urmareste fenomenul de peste 50 de ani din era „preistorica” a lui Billy Jean King pot afirma că nu am mai văzut o tânără jucătoare atât de talentata.Fata de evolutia ei de anul trecut de la Cluj Bianca Andreescu a avut un progres incredibil. Jocul pe care Bianca l-a etalat la Indian Wells a fost unul complet la toate capitolele: serviciu robust, lovituri puternice de pe ambele parti ,o adaptabilitate incredibilă a ritmului , o deplasare în teren uimitoare, o forta fizica și mentală extraterestra.Jocul ei este extrem de spectaculos fiind orientat pe o permanenta ofensiva fie ca era vorba de mingi plate, tăiate sau stopuri la fileu. Pe scurt Bianca a atins deja un nivel atât de înalt în tenis încât îi va fi foarte greu sa-l mentina sau sa-l depășească. Desigur faptul ca are origini românești ma bucura pentru ca intr-o anumită măsură succesul ei este asociat și cu România, dovadă fiind ca Bianca a adresat în română si cuvinte de multumire fanilor români. Sper ca Bianca își va continua ascensiunea și va ajunge cât de curând în topul mondial acolo unde îi este locul de drept după jocul formidabil etalat .Atentie însă, viata de jucător profesionist, în ciuda aparentelor cu „sclipici” este una dificilă și necesita o rigoare deosebita. Sa ne reamintim ca o alta canadianca Eugenie Buchard, aproape la fel de talentata, a disparut practic din elita tenisului după câteva performante notabile precum o finala de Wimbledon., iar asta din motive de „gargauni în cap”.Sper ca parcursul lui Bianca sa fie unul ascendent. Succes Bianca !
Sunt multe exemple de jucătoare care au depășit statutul la care a ajuns Bianca Andreescu. Toate marile campioane au fost deja la nivelul ei. Încă poate progresa. Să ne bucurăm de ea. Pentru că putem. Să o țină sănătatea, pentru că joacă foarte, foarte bine!