SPORT

Bayern poate redeveni mare doar dacă își dă seama că a ajuns mică

Nu doar că a murit o echipă, dar cu cât își dau seama mai repede responsabilii, cu atât mai repede poate Bayern să redevină o echipă care să conteze în fotbalul mare. 

Acum sunt doar amăgiri că Bayern mai are vreo legătură cu echipa care câștiga Champions League în 2020. A fost oricum, doar o ediție atipică, distorsionată de fenomenul Covid.

Și, da, poți să mori brusc, cum s-a întâmplat cu Liverpool, campioana Europei din 2019. Nici Chelsea, campioana din 2021, nu mai există. Sunt doar fantome ale lor.

În primul rând, șefii lui Bayern sunt obligați să realizeze că Bayern trebuie reconstruită de la zero, că aici a ajuns. În al doilea rând, e cazul să renunțe la orgoliile lor. Pentru că din orgoliu au continuat atât de mult cu Nagelsmann, un tip depășit de preocupările unei mari echipe, depășit de momentele importante (vezi Villarreal 2022) și depășit și de coordonarea unor mari personalități. A trebuit să vină Tuchel ca să iasă la suprafață infecția din vestiar. (Asta nu înseamnă deloc că Tuchel va rezolva situația în care e Bayern)

Mane vs. Sane e vârful atmosferei bolnăvicioase, acceptată și neînțeleasă de Nagelsmann.
Sane e doar un fotbalist, teribil de talentat, dar prea fițos, fără spirit de echipă și care nu cunoaște sacrificiul – principalul motiv pentru care Guardiola a vrut să scape de el. Pentru că Sane denaturează felul în care trebuie să arate o mare echipă. Și de asta au arătat atât de diferit City și Bayern în dubla din Champions.
Sane e omul care doar se distrează pe teren, un lucru de neacceptat pentru cineva care marchează totuși atât de puțin.

Pentru un răsfățat al soartei, care în ultimii 7 ani a jucat doar pentru Manchester City, Bayern și naționala Germaniei, Sane are o medie de doar 10 goluri pe an. Și el simte că e prea puțin, motiv pentru care joacă doar pentru plăcerea lui personală. Asta se vede – dacă te uiți – și din faptul că el nu participă la bucuriile de gol ale colegilor, dar nici colegii nu sar să îl îmbrățișeze când el marchează.

Sane a stricat în mare parte spiritul de gașcă de la Bayern, dar și jocul echipei. Asta l-a deranjat pe Mane de când a venit și asta a vrut să și schimbe Mane. Doar că Mane – chiar dacă e un fotbalist superior lui Sane – e proaspăt sosit, a fost mult accidentat și nici nu i-a ieșit mare lucru la Bayern, așa că trebuie să înghită.
Problema e că jocul egoist al lui Sane s-a transferat și la ceea ce eu numesc brigada R&B de la Bayern: pe lângă Sane, mai sunt acolo Coman și Gnabry. Cu cât crește și Musiala tot către stilul ăsta se duce.

Curios e că Bayern a acceptat astfel de mofturi, dar a fost radicală cu jucători de nivel mondial ca Alaba și Lewandowski, pe care i-a lăsat să plece pentru că ei se gândeau prea mult la binele lor personal.

O altă parte proastă a conducerii lui Bayern e că nu au înțeles că nu poți câștiga Champions League fără mari personalități.
În locul lui Lewandowski a ajuns Mane, o variantă de compromis, iar in iarnă, când el era rupt și oricum, cu jumătate de sezon ratat, Bayern nu a transferat un mare atacant, de parcă Choupo-Moting a fost vreodată o garanție.
Ciudată reacția față de Cristiano Ronaldo, care a fost considerat prea slab chiar acum, în cea mai ștearsă perioadă din ultimii 20 de ani a lui Bayern. 

Cu Ronaldo pe teren nu ar fi fost o atitudine atât de necombativă în meciuri. Acum dacă treaba merge prost doar Müller, Kimmich și într-o anumită măsură Goretzka arată afectați și ofticați într-un meci. Problema e că ei au fost atât de des schimbați, că de multe ori echipa a rămas fără suflet pe ultima jumătate de oră și spiritul Bayern reprezentat de Lahm, Schweinsteiger, Van Bommel, Ribery, Neuer – ca să rămânem doar în istoria recentă – nu s-a mai văzut.

Spiritul lui Bayern mai însemna ceva: goluri multe. Cumva și asta a dispărut. Dar a dispărut tocmai din cauza celor 3 elemente care o făceau unică în toată lumea: marcatori de top, spirit de luptători agresivi și mentalitatea aproape antipatică de a juca fiecare fază în așa fel ca echipa să dea gol. Azi Bayern nu are nimic din toate astea. 

Dincolo de spirit, e îndoielnică valoarea jucătorilor din lotul lui Bayern. Simpatizați de mulți fani, Mazraoui, Gravenberch, Stanisic sau Tel ar avea succes doar între fotbaliști de top. Dar ei nu găsesc soluții când aștepți de la ei rezolvarea. Iar Musiala încă nu e copt.

Dezamăgitoare este și apărarea lui Bayern. Asta pentru că, pe lângă prea desele accidentări, Bayern a ajuns să depindă de Upamecano, fundaș sub pretenția lui Bayern. Dar asta se vede rar pentru că el greșește doar în momentele grele, iar momente grele pentru apărarea lui Bayern apar rar. De aici mitul că Upamecano e foarte bun.

Păguboasă s-a dovedit și strategia portarului. Pentru că le vine greu să se desprindă de legenda lui Neuer, șefii lui Bayern nu au decis încă să aducă un mare portar, un alt element care face diferența între o echipă de top și restul cluburilor.

Și când l-au ales pe Sommer, șefii lui Bayern au ales din frustrare. Sommer nu are constanță, e doar un portar care i-a făcut viața grea lui Bayern – și o face și acum 🙂
Că nu este un portar world-class se explică și din faptul că el nu a fost niciodată în atenția echipelor de top. 

Ultima oară când Bayern a plombat o mare echipă până a rămas doar cu plombele a fost momentul 2008 când Bayern a ajuns să se apere cu Oddo, Lell, Breno, chiar Ottl la închidere. Nume mici pentru înfrângeri mari, ca acel 0-4 cu marea Barcelona care atunci se forma. Și tot atunci se forma și Guardiola. Doar că Uli Hoeness a avut atunci puterea să renunțe la fanteziile personale și a construit o nouă echipă. 

Concluzia eșecului poate fi întărită dacă judecăm și naționala Germaniei. Construită pe scheletul lui Bayern mai accentuat decât pentru titlul mondial din 2014, Germania este o epavă, care a eșuat din nou și la mondialul ăsta. DA, și Bayern, și naționala Germaniei și-au revenit mereu, dar și-au revenit când au tăiat în carne vie nu când au așteptat lucrurile să se întâmple de la sine.

Și mai e ceva. În 2009, pe final de august, Bayern pierdea în deplasare cu Mainz. Dacă te uiți pe echipă, găsești prea multi băieți slabi la un loc: portarul Rensing, Braafheid, Altintop, chiar Pranjic și Badstuber. Prea slabi pentru un Bayern puternic.

Dar mai erau câteva zile până se închidea perioada de transferuri. Iar van Gaal l-a cerut pe Robben. Care s-a legat de Klose, Gomez, Schweinsteiger, Ribery, Lahm, van Buyten. Și ce a apărut știe toată lumea.

Acum Bayern a pierdut iar cu Mainz. M-ai înțeles? 🙂

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply